Skriva en bok och bli författare vilka steg måste man ta? Hur skriver man en roman? Det viktigaste är att börja skriva. Det låter kanske enkelt och det kan det vara men skrivprocessen är lång.
Att skriva en bok är en dröm för många. det sägs att tredje del av Sveriges befolkning drömmer om att skriva en bok. Är du en av dem? Då har du kommit rätt. Här får du tips om hur du kan nå drömmen att skriva en roman. I den här artikeln kommer jag att dela med mig av mina erfarenheter och ge dig några tips på hur du kan bli författare och skriva din egen bok.
Ja, du kan lära dig:
– Att strukturera en historia så att den fångar läsaren från början till slut
– Att utveckla din egen röst och stil
– Att använda litterära verktyg på ett effektivt sätt
– Strategier för att redigera din egen text – en av de viktigaste sakerna en författare gör
Att skriva en bok kan också vara lite överväldigande och verka skrämmande. Hur börjar man ens? Och hur ser processen ut från idé till färdig bok?
För att komma i mål med ditt skrivprojekt är det viktigt att ha kunskap om skrivresans alla delar. Jag brukar dela upp bokskrivandet i 12 tydliga steg. Vill du bli författare? Här får du veta hur du gör för att skriva boken du har i dina drömmar.
På sätt och vis finns det faktiskt en mall för hur man ska skriva en bok. Det finns olika berättelse strukturer man kan följa för att skapa en så spännande och engagerande berättelse som möjligt.
Jag har skapat en i fyll bar mall för treaktstrukturen som du kan ladda ner gratis här. Denna mall är utformad för att hjälpa dig att planera och skriva din bok i tre akter.
(Går också att använda i ett redan påbörjat skrivprojekt)
I den här metoden som jag kallar författarens bokhylla delar jag upp processen att skriva en bok i 4 faser med 3 steg i varje. Jag kommer gå igenom alla steg övergripande och fylla på med blogg-artiklar kontinuerligt så du kan hitta information och hjälp angående just den delen du behöver beroende på var i skrivprocessen du är.
Jag har försökt dela upp de viktigaste delarna i så tydliga steg som möjligt. Så det ska va lätt att förstå och genomföra praktiskt så du kan börja göra framsteg i ditt skrivande med en gång och närma dig målet att skriva klart en bok.
Jag håller på att skapa en skrivkurs i berättelsestruktur och karaktärsutveckling som jag kallar för Bokens Fängslande Flöde.
Kursen är en fördjupande kurs om hur du skapar en sammanhållen och engagerande berättelse med naturlig karaktärsutveckling oavsett vilken genrer du skriver. Det kommer vara en onlinkurs som du studerar i din egen takt med ingående videoföreläsningar.
Innehållet i kursen kan appliceras i alla faser av ditt skrivande. Idé och planeringsstadiet, skrivandet av första utkastet och i redigeringen. Så oavsett om du bara har ett frö till en bokidé eller redan skrivit ett råmanus som du vill förbättra så är denna kurs något för dig.
Läs vidare om varje steg där jag förklarar vad det innebär, det viktigaste du ska tänka på och vanliga misstag de flesta gör i början när de skriver en bok.
I fas 1 läggs grunderna för vad berättelsen ska handla om. Du tänker ut början mitt och slut. Kommer på vem huvudkaraktären är och var allt utspelar sig. Du utvecklar din bokvärld och fördjupar dina karaktärer som lever i den.
Vill du fördjupa dig i ämnet och veta mer om idéutveckling klicka på knappen nedan.
Komma på och utveckla din bokidé
Steg 1 i att skriva en bok: Kom på en spännande bokidé som du brinner för att skriva.
Hur kommer man på vad boken ska handla om? Ibland börjar det med en intressant karaktär eller en spännande plats man vill utforska. Kanske ser du framför dig en spännande scen. Allt är möjligt. Det viktigaste är att du har något du vill berätta och utforska vidare.
Du kan börja med att brainstorma eller skissa på några idéer, men det viktigaste är att faktiskt skriva, även om det bara är några rader eller en kort beskrivning på en scen.
Ibland har man har för många idéer kan det vara svårt att välja vilken bokidé man ska satsa på. När du valt en idé. Är det dags att utveckla idén.
Premissen, vad handlar boken om i det stora hela. Vilken typ av bok vill du skriva? Vad är bokens tema? Vad är temat i boken. Vilken genre faller den in i? Vilken åldersgrupp riktar du dig till? Vilken är din målgrupp och ideala läsare.Detta definierar vad din bok kommer att vara och vilket publiken du vill nå.
Det är mycket att tänka på. Du behöver inte bestämma allt från första början utan dessa saker är sånt som utvecklas under tiden men det är bra att fundera på det redan från början.
Nu har du en helhetsbild av vad det är för bok du vill skriva. Dags att göra research, läsa på och undersöka det du behöver veta för att skriva din bok.
Skapa och fördjupa dina karaktärer
Steg 2 i att skriva en bok: Skapa karaktärerna den ska handla om.
Nu vet du vad din bok handlar om dags att ta reda på vems historia du berättar. Utveckla dina karaktärer. Vem är din protagonist och antagonist. Vilka övriga roller behöver du i din bok? En mentor eller kanske ett kärleksintresse?
För att en bok ska bli trovärdig och intressant är det viktigt att fokusera på dina karaktärer. De ska ha egna personligheter och behöver vara olika från varandra för att skapa spänning och driva handlingen framåt.
Att skriva karaktärer kan ta tid och tålamod. Starta med att skapa en beskrivning av varje karaktär. Alla karaktärer bör vara tredimensionella och dynamiska. När du kommer på karaktärer så börja du med det ytliga som namn och utseende. Vilka personliga egenskaper har de? Sedan går du djupare och utforskar karaktärens värderingar, brister och egna röst.
För att få till verklighetstrogna karaktärer kan det vara bra att känna till deras bakgrundshistoria, relationer och motivation.Det är viktigt att skapa karaktärer som är trovärdiga och har egna mål och inre hinder. Karaktärer som kan utveckla under berättelsen gång. Det kallas för karaktärsark eller utvecklingsbåge.
Vill du fördjupa dig i ämnet och veta mer om att skapa karaktärer. Klicka på knappen nedan.
Vill du fördjupa dig mer i ämnet och veta allt om att komma på världar. Klicka på knappen nedan.
Bygga ut världen där din bok utspelar sig
Steg 3 i att skriva en bok: Fantisera fram platsen där boken utspelar sig.
Världsbygge är inte något bara fantasyförfattare måste ägna sig åt även om din bok utspelar sig i vår värld i en verklig stad måste du ändå tänka på hur staden gestaltas i boken. Ska allt vara exakt realistiskt eller måste du modifiera något för att din historia ska fungera.
Om du skriver en historisk roman eller en fantasy eller science fiction så behöver du lägga mer tid på att skapa din fantastiska värld. Allt från natur, växter och djur. Till kultur, ekonomi och egna folkslag. Kanske ska du komma på egen teknologi eller skapa ett magisystem.
I fas 2 består av 2 delar Bokplanering när du planerar upp din bok genom att strukturera handling med hjälp av dramaturgiska modeller, planerar dina scener och gör en bokskiss (outline). Den andra delen av denna fas är skrivplanering då du även fokuserar på att hitta din skrivrutin. Du sätter ditt skriv mål och hittar din skrivrutin
Strukturera handlingen dramaturgiskt
Steg 4 i att skriva en bok: Strukturera upp hanglingen.
För att skriva en berättelse som fungerar och flyter på naturligt utan logiska luckor är det viktigt att först sig på dramaturgi. Varje berättelse måste ha en början, mitten och ett slut. Mellanrummen fyller vi med intriger, spännande vändningar och berättelse kurvor.
Man kan strukturera en berättelse utan att den blir förutsägbar. Strukturen styr inte vad som ska hända utan främst när. Det finns många olika berättelse strukturer man kan följa. Några av de vanligaste är 3-akt strukturen, hjälte resan och ”save the cat”.
Vill du skriva en bok som tar läsarna på en spännande resa och får dem att vilja läsa mer? Då är treaktstrukturen en ovärderlig verktygslåda för att strukturera din berättelse på ett sätt som engagerar och fängslar dina läsare från början till slut.
Nu kan du ta ditt skrivande till nästa nivå med skrivkreativs 10 sidiga gratismall för treaktstrukturen. Denna mall är utformad för att hjälpa dig att planera och skriva din bok i tre akter, vilket ger din berättelse en naturlig rytm som läsare kommer att uppskatta och njuta av.
(Går också att använda i ett redan påbörjat skrivprojekt)
Det bästa av allt är att den här mallen är helt gratis att använda!
Så vad väntar du på? Ladda ner skrivkreativs gratis mall för treaktstrukturen idag och börja skriva en bok som kommer att bli en riktig bladvändare!
Vill du fördjupa dig och veta allt om och dramaturgi och berättelsestucktur. Klicka på knappen nedan.
Vill du veta mer om att planera en bok och lägga upp en skrivplanering. Klicka på knappen nedan.
Planera ditt skrivande så du går i mål
Seg 5 i att skriva en bok: Planera både din bok och gör en plan för ditt skrivprojekt
Vilket berättelse perspektiv (Pov) och tempus ska du skriva i? Jag form eller tredje person? Berättar du din historia i nutid eller dåtid. Det går självklart ändra i efterhand men det kräver stora omskrivningar, tro mig jag vet. Därför är det bättre att bestämma sig innan du skriver första utkastet.
Skriv en synopsis och en kartläggning av handlingen en så kallad outline . Skapa ett skelett för din berättelse genom att skissa upp vilka scener du ska ha med och vilka händelser som driver berättelsen framåt. Här ser du till att lösa logiska luckor så kallade plot holes.
Du väljer själv i vilken grad du vill planera berättelsen. Vilken skriv typ du är påverkar hur du gör men det är viktigt att ha en plan för att lyckas komma i mål. Se till att din outline är flexibel och gör ändringar i den vid behov istället för att från gå den helt när du väl börjar skriva.
Hitta din skrivrutin och bli produktiv
Steg 6 i att skriva en bok: Hitta skrivrutinen som fungerar för dig.
Nu är din bok redo att börja bli skriven men är du redo för att skriva den? Gör en skrivplan med målsättningar för ditt skrivande. Våga bestämma en deadline.
Skapa din egen skrivrutin. Vart är ditt skrivrum? Ensam hemma på kammaren eller på ett livligt café? Vilken är den bästa platsen att skriva på för dig?
Använd dig av rätt verktyg som passar dig även om det bara är papper och penna eller om det är smarta appar och textbearbetnings-program på datorn. Ett bra sätt att se till att du gör framsteg är att ha ett dagligt skriv mål.
Hur många ord måste du skriva per dag? Det beror på när du vill bli klar. Hur lång är en bok egentligen? Hur lång ska din bok bli? Det är viktigt att sätta realistiska och SMARTA mål om du ska lyckas med ditt skrivprojekt ställ inte för höga krav på sig.
Vill du fördjupa dig i ämnet och veta mer om att skapa en god skrivrutin. Klicka på knappen nedan.
I fas 3 skriver du ditt första utkast, skriver om reviderade versioner eller redigera dina utkast för att få klart ditt bok manus. Du jobbar också med att förbättra ditt skrivande och lära dig mer om skrivhantverket genom att gå kurser eller läsa fördjupande böcker om skrivande.
Vill du fördjupa dig i ämnet och veta mer om berättelseteknik och vad man ska tänka på när man skriver sitt första utkast. Klicka på knappen nedan.
Förbättra ditt skrivande och din berättelseteknik
Steg 7 i att skriva en bok: Skriv själva texten till boken.
Det finns ingen specifik formel för att komma igång med att skriva din bok, men det enklaste sättet är att faktiskt bara sätta sig ned och börja skriva.
Äntligen dags att skriva. Tiden är kommen för första meningen och öppningsscenen. Det finns många saker man ska tänka på i första kapitlet. Det är viktigt att fånga läsare. Så hen vill läsa vidare. Bloggen är fylld med skrivtips för att hjälpa dig med t.ex gestaltning (show don’t tell) och dialogen. Hur mycket beskrivningar och bakgrundshistoria kan man ha med? Viktigt att du hittar en bra balans.
När du kör fast går du tillbaka till din outline och minns din motivation. Ett sätt för att skrivandet inte ska bli överväldigande är att skriva en scen intaget. Istället för att dela upp i kapitel och tänka på helheten. Har du koll på hur en scen är uppbyggd?
Viktigaste är att skriva på och inte ändra och göra redigeringar under tiden. Första utkastet behöver inte va perfekt det behöver inte ens vara bra det viktigaste är att du skriver igenom boken så du har något att utgå ifrån när du ska redigera och förbättra manuset i nästa fas. Se det första utkastet som en upptäcktsfärd där du upptäcker vad din berättelse handlar om och hur den slutar.
Hålla uppe skrivmotivationen och skrivglädjen
Steg 8 i att skriva en bok: Tappa inte din skrivmotivation.
Varför vill du skriva en bok? Vad är ditt mål med ditt skrivande? Att bli författare eller nå ut med dina texter på något annat sätt? Det är viktigt att veta vad som motiverar dig. Varför vill du skriva den här boken just nu?
Det finns många ursäkter för att inte skriva. Många vill men tar inte ens steget att börja fast de drömt om det länge. Skjut inte upp det längre börja skriv. Det kan vara det svåraste steget att ta.
Jag tror på dig. Tro på dig själv och lär dig mer om skrivhantverket för att få klart din bok. Ta del av skrivpeppen jag delar här och i mina andra kanaler för att hålla uppe din skrivmotivation.
Vill du fördjupa dig om kreativitet och skrivmotivation. Klicka på knappen nedan.
Vill du lära dig mer om redigering och manusbearbetning. Klicka på knappen nedan.
Redigera dina utkast och finslipa dina texter
Steg 9 i att skriva en bok: Redigera manuset.
Du har ett första utkast klart och det kliar säkert i fingrarna att äntligen få börja peta i texten. Att ändra formuleringar och fixa det där du kom på att du ville ändra i början när du skrev slutet. Men jag råder dig att vänta ett tag. Låt manuset vila och ge dig själv en paus från berättelsen så du kan redigera texten med lite distans.
När det väl är dags så finns det olika sätt att redigera texten på. Jag brukar alltid gå igenom manuset scen för scen och först göra en stor redigering. Då går jag igenom Berättelse perspektivet, protagonistens mål, Syftet med scenen, hur scenen börjar och slutar, Konflikten och bakgrundshistoria. Bland annat det finns mer sakar man kan gå över i varje scen.
Sen när den redigerings rundan är gjord gör jag en text redigering och går igenom språket. Ändrar formuleringar och letar efter stavfel.
När berättelsen sitter och texten är finputsad så är det först nu jag brukar dela upp boken i kapitel och jobba med cliffhangers och berättelse drivet för att hålla läsaren fast.
I fas 4 blir din text läst och du tar emot kritik från testläsare, redaktör och lektör. Till slut är ditt manus redo att skickas till förlag eller så publicerar du det själv. I denna fas kan du även fokusera på lansera din bok och marknadsför tidigare böcker om du redan är en etablerad författare
Förstå vikten av feedback och att ta kritik
Steg 10 i att skriva en bok: Få feedback
Manuset börjar se ut som en bok med bra handling och välskriven prosa. Nu är det dags att låta någon läsa texten. Du skulle kunna skicka den till förlag redan nu men jag rekommenderar att använda dig av testläsare först.
Att använda sig av testläsare är bra för att se om din tilltänkta målgrupp uppfattar din text på samma sätt som du. Men det finns fallgropar och du ska va smart och använda dina testläsare på rätt sätt. De ska kommentera handlingen och reagera på saker du har nytta av. Samma gäller om du lämnar in manuset till en lektör.
När du fått feedback går du tillbaka till steg 8 och skriver om och redigerar ytterligare en version av manuset. Hur många versioner brukar det bli? Det beror helt på hur ofta du benämner det som ett nytt utkast men 3-4 stora omskrivningar är inte ovanligt.
Vill du lära dig mer om hur du kan använda dig av feedback och lära dig ta kritik. Klicka på knappen nedan.
Lär dig mer om utgivning både med förlag och på egen hand genom att trycka på kappen nedan.
Lära dig om publicering och förlagsvärlden
Set 12 i att skriva en bok: Bli utgiven
Dags att hitta ditt förlag Nu är ditt manus klart dags att formatera den så som förlagen vill ha texten. Det kan variera från förlag till för lag. Läs noga på deras preferenser angående radavstånd, teckenstorlek, marginaler och filformat. När du skickar till förlag så måste du skriva ett bra följebrev som presenterar boken och dig som författare.
Det finns ju många olika typer av förlag traditionella, hybrid och så kan man ju ge ut på eget förlag. Vad som är bäst för dig och din bok känner du själv.
Vänta på svar från förlag kan vara outhärdligt och långdraget. Antingen tar du en välförtjänt paus eller så hoppar du till steg 1 och börjar skriva på en ny spännande bokidé som säkert väntat på att få din fulla uppmärksamhet. Förhoppningsvis får du efter några månaders väntan ett positivt svar från ett förlag och du blir utgiven och får se din bok i hyllorna på bokhandeln.
Men vad händer om du blir refuserad? Förhoppningsvis får du inget standardsvar utan en refusering med feedback. Det viktigaste är hur du hanterar refuseringen/kritiken. Gå tillbaka till steg 9 och skriv ytterligare en ny version innan du skickar ut ditt manus till förlag igen. Ditt hårda arbete kommer löna sig tillslut.
Men om du inte vill vänta på förlagen eller inser att din bok måste nå läsare trots att förlagen inte vågar satsa så kan du ge ut din bok själv om du tror på din bok. Självpublicering är en utmaning men ingen omöjlig uppgift. Har du klarat av att skriva en hel bok så ska du klara att ge ut den själv också.
Take care of the basics with our dependable wash & fold service
Steg 12 i att skriva en bok: Marknadsför boken.
En viktig del när boken är utgiven vare sig det är på förlag eller egenutgivning är marknadsföring. Du som författare är den viktigaste personen när det gäller marknadsföringen av din bok.
En sak du kan börja med är att skapa en författarplatform i form av en egen hemsida eller via olika kanaler på sociala medier. Det är ett bra sätt att visa världen din bok men också nå dina läsare på ett helt annat sätt och få höra vad de tycker om din bok.
Lär dig mer om olika sätt du kan marknadsföra din bok. Klicka på knappen nedan och läs mer.
Målet är nått och du är författare dags fira och sen börja skriva på nästa bok. För du ska väl inte bara skriva en bok? Lycka till med allt och hoppas jag varit lite till hjälp på din resa mot dina skrivdrömmar.